Shodit přebytečnou váhu v krátkém čase s minimálním poškozením těla je touhou mnoha lidí trpících nadbytkem podkožního tuku. Ideální volba, když hubnutí neznamená hubnutí v peněžence. Pohanková dieta je považována za rozpočtovou, ale velmi účinnou možnost hubnutí. Na tuto obilovinu jsme zvyklí od dětství, a to z dobrého důvodu. Ukázalo se, že je to opravdu užitečné.
Vlastnosti pohankové diety
Na pultech obchodů můžete vidět několik druhů pohanky - v jádrech a drcené. Pro hubnutí se doporučuje používat jádra, protože prošla minimálním zpracováním a zachovala si více živin. Nebojte se obsahu kalorií v pohance, její kalorie jsou spíše užitečné. A nízký glykemický index dělá z této obiloviny ideální dietu pro hubnutí.
Obvykle se pohanka konzumuje ve formě obilovin a polévek. Pokročilejší kuchaři z něj připravují další vydatná až gurmánská jídla. O nutričních a prospěšných mikroprvcích obsažených v pohance se toho ví poměrně hodně.
Samostatně však stojí za zmínku, že pohanka obsahuje vitamíny B a P, kyselinu listovou a také draslík a železo, které jsou pro každé tělo tak nezbytné.
Tato dieta je ve své délce opravdu všestranná. Můžete na něm sedět 1 den – vykládka, 3, 7 a 14 dní. S ním můžete jíst i po 18: 00 s jedinou podmínkou, že poslední jídlo jakéhokoli jídla nebo nápoje by mělo být alespoň 4 hodiny před spaním.
Možnosti stravy
Půstový den a třídenní dieta mají společné menu – pouze pohanka a sklenice nízkotučného (1%) kefíru denně. Někdy v den půstu je dovoleno vypít až 1 litr nízkokalorického kefíru. S takovou dietou můžete shodit až 1 kg nadváhy denně.
Při dietě na 7 nebo 14 dní může být jídelníček pestřejší, zavádí se zelenina, kyselé ovoce a dietní maso či ryby. Na pohankové dietě můžete zhubnout až 10 kg za týden a 12-14 kg za dva týdny.
Existuje mnoho různých variant pohankové diety, nejznámější jsou:
- přísný
- pohanka - kefír,
- pohanka + jablka,
- jemný nebo léčivý,
- pohanka + zelenina,
- pohanka + nízkokalorické mléčné výrobky,
- pohanka + zelenina + libové maso a ryby,
- pohanka + sušené ovoce.
Strict je nejúčinnější, ale nejobtížnější, zvláště pro ty, kteří tento produkt nemají rádi. Během takové diety můžete použít pouze čerstvou pohanku a vodu, někdy sklenici kefíru pro funkci střev.
Pohanka - kefírová dieta je také poměrně přísná - denně můžete jíst pouze pohanku s kefírem nebo tyto dva produkty samostatně. Objem kefíru by měl být 1 litr. Jeho funkcí je, že poslední jídlo a nápoje by měly být 6 hodin před spaním. Zbývající možnosti stravy jsou chutnější a mnohem snazší na sezení.
Při hubnutí za 14 dní můžete také mixovat diety - můžete přidat zeleninu do jídla na několik dní, strávit pár dní na přísné nebo pohankovo-kefírové dietě, pak znovu přidat zeleninu nebo zvolit jinou dietu na několik dní.
Mezi hlavními jídly můžete svačit, pít vodu a kefír, ale vždy půl hodiny nebo hodinu před hlavním jídlem. Do hodiny po jídle se nedoporučuje pít další nápoje, protože jídlo ještě nemělo čas na trávení.
Výhody hubnutí na pohance
Ať už si vyberete kteroukoli z výše uvedených diet, všechny mají společné výhody:
- dostupnost a rozumné náklady hlavní složky,
- účinnost hubnutí - až 1 kg za den,
- čištění střev od toxinů a strusek,
- čištění krve,
- normalizace hladiny cholesterolu,
- pocit plnosti,
- zlepšení vzhledu – nejen štíhlá postava, ale také zdravé nehty a vlasy, krásná pleť.
Dietní nevýhody
Pohanková dieta má také nevýhody, ale jejich seznam je mnohem menší:
- z velké části je to monodieta,
- odmítání soli, cukru, koření vede k depresím, agresivitě, únavě a zvýšené podrážděnosti,
- omezení nebo odmítnutí jiných potravinářských výrobků bez zohlednění individuálních vlastností těla může poškodit tělo,
- přísná pohanková dieta může způsobit zácpu a střevní potíže.
Denní příjem kalorií při přísné dietě je méně než 500 kcal. Nabízíme přibližný jídelníček na den pohankové diety se zeleninou a libovým masem a rybami.
- Snídaně - pohanka a kefír nebo čaj
- Oběd - zeleninový salát, vařený kuřecí řízek nebo ryba
- Večeře - pohanka se zeleninou, kefír.
Kontraindikace
Hubnutí na tak známém potravinářském produktu není vhodné pro následující kategorie lidí:
- těhotné a kojící matky,
- diabetici,
- pacientů s hypertenzí,
- trpící nemocemi trávicího systému,
- se selháním ledvin nebo srdce,
- kteří nedávno podstoupili operaci břicha,
- lidé s velkou fyzickou námahou.
Všechny monodiety se doporučují provádět v intervalech nejméně šesti měsíců. Pohanková dieta je příjemnou výjimkou z tohoto pravidla. Za měsíc na něm můžete zhubnout a vyčistit tělo.
Podstata a pravidla pohankové diety
Přechod na mono dietu je náročný, ale sedmidenní výsledek vás mile překvapí. Při správném provádění pohankové diety lze snadno získat mínus 10 kg. To se děje kvůli hlubokému vnitřnímu čištění všech orgánů - kapalina, toxiny, toxiny jsou odstraněny z těla. Druhý týden 14denního hubnutí přinese skromnější výsledky – zhubnete o pár kilogramů více.
Podstata pohankové diety
Podstatou diety je jíst pouze jeden potravinový produkt - pohanku po dobu 1-2 týdnů. Vzhledem k tomu, že tato obilovina je velmi výživná, nebudete na ní muset hladovět. Nejtěžší na dietě je udržet si přehled o svých oblíbených potravinách, u kterých nechcete zhubnout. Abyste sebe a své tělo netrápili pouze pohankou na přísné dietě, můžete si vybrat jakoukoli jinou možnost s přidáním dalšího jídla.
Dietní pravidla
I tak jednoduchá dieta, jakou je pohanka, má svá pravidla, jejichž nedodržení ovlivňuje konečný výsledek.
- Způsob výroby kaše. Pohanková jádra je třeba vytřídit, umýt a nalít vroucí vodou v poměru 1: 2. Můžete vařit v termosce, nebo zabalit a dát na teplé místo na několik hodin nebo přes noc. Tímto způsobem se zachovají všechny užitečné látky v kaši.
- Povinné odmítnutí koření, omáček, olejů. Cukr, sůl, koření a dochucovadla jsou zakázány kvůli jejich škodlivým účinkům na organismus – hromadění tekutin v těle nebo vyvolávají pocit hladu. Omáčky a jakékoli oleje jsou tuky navíc, které vám brání v hubnutí.
- Přísná kontrola spotřeby vody. Je povolena jakákoli voda pokojové teploty, kromě perlivé vody. Můžete si dát zelený čaj a někdy kávu, pokud si ji nemůžete odepřít.
- Rozdělení porcí. V nejoblíbenější verzi jídelníčku pohanky musíte jíst třikrát denně. Pestrější dietní varianty nabízejí až 5 jídel.
- Občerstvení. Šetrnější dietní možnosti naznačují přítomnost občerstvení, které by mělo sestávat z kefíru, 1 jablka nebo citrusů.
- Povinná čerstvost produktů. Kaše se připravuje večer předem. Pokud jsou přidány další produkty, musí být čerstvé, zakoupené v daný den nebo několik dní předtím.
- Hladký návrat k normálnímu stravování. Pokud konec diety oslavíte vydatnou hostinou, shozené kilogramy se vrátí a tělo zažije pořádný šok z nakládací dávky sacharidů a tuků.
Po ukončení diety je nutné vydržet první týden bez sladkých a škrobových jídel, smažených jídel. Chápeme, že je to těžké, protože se opravdu chcete odměnit něčím chutným, ale nemůžete. Můžete zavést olej a přidat 2-3 produkty do stravy každé 1-2 dny. Tímto způsobem zůstane zachován výsledek diety.
Splnění všech těchto požadavků pomůže udržet dietu, očistit tělo a zhubnout. Pokud zaznamenáte změnu barvy pleti, struktury vlasů a nehtů, je nutné zavést do stravy komplex vitamínů a minerálů.
Doporučené a zakázané produkty
V nabídce pro každý den pohankové diety jsou kromě pohanky povoleny další potravinářské výrobky v různých verzích. Mezi nimi:
- nízkotučné mléčné výrobky: mléko, kefír, tvaroh, sýr,
- jablka nejsou sladké odrůdy,
- jakákoli zelenina, celá, dušená nebo v salátu, kromě luštěnin, brambor, kukuřice,
- sušené meruňky, sušené švestky, fíky, ne více než 2-3 kusy na jídlo,
- libové ryby, hovězí maso,
- kuřecí fileta,
- vařené vejce 1 kus denně,
- sójová omáčka 1 lžička,
- zelenina,
- citronová šťáva,
- zelený čaj a přírodní káva bez cukru,
- sezam,
- přírodní šťávy bez cukru a soli,
- med 1 lžička několik dní.
Denní dávka kalorií by neměla přesáhnout 1500 kcal.
Pod zákazem byly různé kupované omáčky, oleje, koření, tučné, sladké, moučné výrobky. Alkohol je přísně zakázán.
Menu na 7 dní
Pohanková strava po dobu 7 dnů je považována za nejoptimálnější z hlediska trvání. I v přísné nebo pohankovo-kefírové verzi diety můžete týden vydržet. Nabízíme ukázkové menu na týden.
dny/jídla | Snídaně | Večeře | Večeře |
---|---|---|---|
První |
|
|
|
Druhý |
|
|
|
Třetí |
|
|
|
Čtvrtý |
|
|
|
Pátý |
|
|
|
Šestý |
|
|
|
Sedmý |
|
|
|
Menu na 14 dní
Nejpřísnějšími druhy diety jsou přísná pohanka a pohanka-kefír. Mnohem snazší je udržet 14 dní smíšenou pohankovou dietu, ve které je hlavní produkt doplněn o zeleninu, ovoce a dietní maso.
Dny/jídla | Snídaně | Večeře | Večeře |
---|---|---|---|
První |
|
|
|
Druhý |
|
|
|
Třetí a čtvrtý |
|
|
|
Pátý |
|
|
|
Šestý |
|
|
|
Sedmý |
|
|
|
Osmý |
|
|
|
Devátý, desátý a jedenáctý |
|
|
|
Dvanáctý |
|
|
|
Třináctý |
|
|
|
Čtrnáctý |
|
|
|
Recenze a výsledky
Je fajn hubnout na známých potravinách, které najdete v každé lednici. Cenově dostupná jídla, jednoduchá jídla, nízké náklady na vaření – z čeho dalšího se může skládat ideální jídelníček? Kromě sportu není co dodat.
Vzhledem k výše uvedenému by ideální volbou pro hubnutí na tělu známých potravinách byla právě pohanková dieta, jejíž recenze a výsledky zní docela přesvědčivě. V počtu spokojených s výsledkem může konkurovat pouze pitné dietě nebo japonské dietě. Silou vůle se dají řešit drobné nedostatky. Pozitivní recenze potvrzují ztrátu kilogramů a zlepšení celkového stavu těla.
Dietní recepty
Upozorňujeme na pár jednoduchých receptů na dietní pokrmy, které vám pomohou zpestřit pobyt na pohankové dietě, aniž byste porušili její základní pravidla.
Dušené pohankové řízky
Ingredience:
- 1 šálek vařené vařené pohanky
- 1 syrové vejce
- 1 žárovka
- 1 mrkev
- 2 lžíce mouky
Vaření:
Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, orestujeme. Přidejte zeleninu, vejce, mouku do pohanky a dobře promíchejte. Ze vzniklé hmoty tvarujte řízky. V hrnci dejte vařit vodu a na ni umístěte speciální síto nebo tlakový hrnec na vaření řízků v páře. Řízky vložíme do síta, pánev přikryjeme pokličkou a necháme vařit 25–30 minut, podle potřeby podléváme vodou. Pohankové řízky můžete také vařit v dvojitém hrnci nebo pomalém hrnci.
Pohanková dietní polévka
Ingredience:
- 100 g vařené vařené pohanky
- 1 malá cibule
- 1 malá mrkev
- 1 kuřecí prso
Vaření:
Kuřecí maso uvaříme a vyjmeme vychladnout, zalijeme vývarem. Mrkev nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme na půlkolečka a orestujeme na suché pánvi. Maso nakrájejte na kousky. Do hrnce na oheň dejte 0, 5 litru vody. Když se vaří, vhoďte do vody kousky prsou, pohanku, osmaženou zeleninu. Po 10 minutách bude polévka hotová. Zbytek se nalije do misky.
Pohankové kuličky
Ingredience:
- 200 g pohanky
- 1 malá mrkev
- 1 paprika
- 1 st. l. citronová šťáva
Vaření:
Pohanku roztřiďte, propláchněte, dejte vařit. Poměr kaše a vody by měl být 1: 2. Kaše bude hotová, necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu a rozmačkáme nebo našleháme do mletého masa. Mrkev nastrouháme, papriku nakrájíme na malé kousky. Zeleninu smícháme s pohankou, přidáme citronovou šťávu. Uhněťte, vytvarujte kuličky, nechte 20-30 minut odstát a můžete jíst.
Pohanka se zeleninou v hrnci
Ingredience:
- 100 g pohanky
- 150 g mražené míchané zeleniny popř
- 1 malé rajče
- 1 malý lilek
- 1 malá mrkev
- 1 malá paprika
- zelenina
Vaření:
Pohanku roztřiďte, omyjte, dejte do hrnce. Kroupy zalijte vodou, aby pohanka pokryla 1 cm. Zeleninu nakrájejte na malé kousky a přidejte k pohance. Pokud použijete mraženou směs, můžete cereálie nalít méně vody, protože zelenina se rozpustí a dá vodu. Troubu předehřejte na 120 stupňů. Hrnec přikryjeme pokličkou a dáme na 20 minut do trouby. Nakrájejte zeleninu. Po 20 minutách troubu vypněte, vyjměte hrnec, nasypte do něj zelí a vložte zpět do trouby na 5–10 minut. Když jídlo znovu vezmete, můžete ho podávat na stůl.